Type zeilboten

Door de jaren zijn zijn er verschillende soorten zeilboten ontstaan. Elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Uiteindelijk is het de keus van de zeiler waar zijn voorkeur ligt.

De Draak

Een draak-zeilboot is gebaseerd op het design van een oude drakenboot die door de Vikingen gebruikt werden. Het eerste exemplaar in Nederland werd in 1936 geleverd. Dit terwijl de boot in 1929 al was gemaakt. In principe is deze boot gemaakt voor recreatief varen. Toch wordt hij af en toe ook bij kustzeil wedstrijden gebruikt. Van 1948 tot 1972 was de drakenboot opgenomen bij de Olympische spelen. Deze boot staat ook wel bekend als een koninklijke boot doordat veel Europese koningshuizen er een bezitten. Nederland staat met 120 draak zeilboten op een 4e plek van actieve drakenboten in Europa.

Stern

Een stern is een tweepersoons open boot. De stern is al lange tijd populair onder zeilers, omdat hij redelijk goedkoop is en lang meegaat. Deze boot heeft een aantal kenmerken. Zo is hij 4.15 meter lang, 1.55 meter breed en is minimaal 130 kilo. Ook hebben de zeilen vaste maten. Het grootzeil heeft een oppervlakte van 7.4 m² en de fok 3.8m².

Pampus

Ook de Pampus is een tweepersoons open zeilboot. Deze boot is ontstaan door een ontwerpwedstrijd die in 1933 door de KNVW werd georganiseerd. Hierbij is de Pampus als winnaar uit de bus gekomen. De boten zijn erg prijzig en het is erg lastig een nieuwe boot te bemachtigen. Tweedehands kosten ze rond de €35.000,-. De pampus is opgebouwd uit planken. Hij is hierna van binnenuit verstevigd met dwarsbalken.

Valk

Met de Valk komen we terecht bij een open drie- tot vierpersoons zeilboot. De Valk wordt regelmatig gebruikt bij zeilwedstrijden. Omdat een polyester versie van de boot veel wordt gebruikt, wordt hij ook wel polyvalk genoemd. Zeker voor recreatief varen is de boot erg geschikt. Hij is groot genoeg voor meerdere personen en kan zelfs zijn voorzien van een aparte slaapcabine. Omdat de boeg erg laag is, is het niet ideaal om deze boot op zee te gebruiken. Voor binnenvaart is hij echter goed geschikt.

Laser

Dit is een erg licht bootje van ongeveer 60 kilo. Omdat hij zo licht is, wordt de Laser erg vaak bij officiële wedstrijden gebruikt. De laser komt in verschillende vormen die erg op elkaar lijken. De typen die er zijn heten: De Laser 4.7, De Laser Pico, De Laser Radiaal en de gewone laser. Het enige grote verschil van deze boten is dat het zeiloppervlak verschilt. De romp is dus verder hetzelfde. Van dit type zeilboot is ook een kleine versie die radiografisch bestuurbaar is. Dit is de Laser RC en is op 1/4 schaal van de echte versie gebouwd. Ook hiermee worden wedstrijden gevaren.

Gulet

De Gulet bestaat voor 100% uit hout. De boot heeft de intentie om op het dek te leven, omdat je zo het beste uitzicht hebt van je tocht. Hij wordt namelijk vooral gebruikt voor langere tochten op zee. Ook voor het eten is er een grote binnen- en buitenplaats om te gebruiken. En om het af te maken zijn er slaapcabines onder het dek. Het aantal passagiers hangt af van hoe groot de boot is. Gemiddeld zullen er tussen de 8 en 16 personen meereizen.

Topper

Vooral in Engeland is deze zeilboot erg populair. Over de hele wereld zijn er wel meer dan 50.000 topper boten te vinden. Ze komen dan ook in meerdere uitvoeringen waardoor er een groot aanbod is. De topper komt naast de originele versie in deze vormen: Topaz Taz, Sailing System Topaz, Topaz Magno, Topaz Omega, Topaz Vibe, Topaz Xenon en de Topaz 16 Cat. De ene is groter en sneller dan de andere. Allemaal hebben ze hun eigen specialiteiten, waardoor de populariteit zeer groot is.